Wednesday, October 05, 2011

Maggie’s Centre Gartnavel by OMA



OMA wilfully subverts expectations at its Glasgow Maggie’s Centre, which melts unassumingly into the background.
‘Fluorescent tube lights reflected in the shiny vinyl floor, swing doors in vomit-shaded veneer and armoured kickplates, sickly green walls and the omnipresent dado of protection hardware — protection from trolleys, wheelchairs, architecture.”
This is the language of the contemporary hospital, as described in the Architecture of Hope, Charles Jencks and Edwin Heathcote’s recent book on the Maggie’s Cancer Caring Centres initiative — and one of the main motivations to start the programme in the first place.
More precisely, it is a description of a photo of a corridor in Glasgow’s Gartnavel General Hospital, within whose grounds a new £2.6 million Maggie’s Centre by OMA has just opened, funded by cancer charity Walk the Walk...
Read full article here
Originally published in BD, 5 October 2011